10- Stappen plan

Stap 1: De voorbereiding

De voorbereiding is voor het overgrote gedeelte voor de eigenaar of eigenaresse. 

Als eerste gaat u met mij in gesprek of dit wel iets voor u en uw paard is. U word van harte uitgenodigd om bij mij op de accomodatie langs te komen voor een gesprek. De koffie staat klaar!

Hierbij bespreken we mijn werkwijze, geef ik een rondleiding op de accomodatie en licht ik mijn werkwijze toe. Vervolgens zullen we uw wensen en doelen bespreken. 


De voorbereiding heeft ook met de gezondheid van het paard te maken. 

Als eerste moet het paard gezond zijn. Dat wil zeggen niet kreupel of grote verwondingen en/of blessures. Dit is geen eerlijke start. Mocht uw paard rontgenologisch gekeurd zijn, is dat makkelijk om te bespreken. 


De enting van uw paard moet in orde zijn. Mocht deze bijna verlopen, kan ik het paard voor u laten enten. 


Vervolgens zal uw paard enige tijd bij mij verblijven, dus het is raadzaam om het paard te ontwormen of een mestonderzoek te doen. Dit kan ik ook voor u verzorgen. 


Vervolgens is het fijn als het paard recent bekapt of beslagen is, en mocht uw paard een langere tijd in training staan rouleert het elke ronde mee met mijn huidige hoefsmid. 


Voor de start van de training dient het paard bij de tandarts geweest te zijn en zijn de eventuele aanwezige wolfstanden verwijderd. Ook dit kan ik indien gewenst voor u verzorgen.


Als dit allemaal in orde is, is er een eerlijke start voor zowel paard als ruiter om de opleiding te beginnen!

Stap 2: De Aankomst 

Vandaag is de dag! Uw paard zijn of haar opleiding gaat starten.

Het paard word naar mijn  locatie gebracht of indien gewenst kan ik het vervoer ook verzorgen. 

Het paar word in een ruime box met stro geplaatst met hooi en zal even moeten wennen.

De eerste dag zal het paard overal even komen: De paddock, de binnenbak, buitenbak en poetsplaats. Even indrukken genoeg voor een dag. Eventueel word het paard netjes getoilleteerd indien gewenst. 

Bij elk paard is het verplicht om het paspoort mee te brengen. Hierbij zal het paard tijdelijk op mijn stal-UBN geregistreerd worden.

Stap 3: Werken aan de hand

Wij startten de jonge paarden altijd met werken aan de hand. 

Dit komt bijna de gehele dag voor: tijdens het halster om doen, naar de paddock toe lopen, in de paddock zetten, er weer uit halen etc. Want geen respect in de hand, is ook geen respect onder het zadel. 

Vervolgens ga ik wat longewerk doen in de rijbak. Ik gebruik de gehele rijbak om de kunnen pijlen of er al wederzijds respect is, of dat het paard uit probeert te breken. 

Ook laat ik het paard kennismaken met ritselend plastic en vlaggen. Dit doe ik zodat ik kan inzien hoe het paard een beetje is, is het angstig? Of juist heel moedig? Kan ik het paard mij snel laten vertrouwen? Of wantrouwd hij mij juist? 

Dit zijn allemaal aspecten waarmee ik een visueel beeld in mijn hoofd krijg om de training op maat te maken. Vanuit hier gaat te training verder.

Stap 4: Longeren met tuig

Als het paard braaf gehoorzaamt, geen vluchtgedrag toont en vertrouwen in de mens krijgt, begin ik met het zadel en hoofdstel om doen. 

Doordat ik tussenstappen heb genomen om training op maat te maken, is dit vrij simpel en doordat het paard het vetrouwen in de mens heeft gecreeerd zal hij/zij het zadel en hoofdstel snel accepteren. Het paard kent het longewerk dus met een zadel er bij en beugels naar beneden zal dit geen problemen opleveren en daardoor is het snel mogelijk om naar stap 5 door te stromen.

Stap 5: Hangen

Vanaf stap 5 word er samengewerkt met 2 personen. Ik krijg dan assistentie van een collega die in de zelfde visie als ik longeer. Ik ga met een voet in de beugel en mijn bovenlijf op het zadel hangen. Als dit goed gaat, neemt de tweede persoon het paard mee om op deze wijze door de bak te stappen. Als dit ook weer zonder problemen verloopt dan ga ik er al volledig op zitten en daarbij eindigd de dag van training. Word het hangen voor het paard nog wel wat spannend, dan eindigd het hier en ga ik er de volgende keer op. 


Ik kies er dan voor om een stap terug te nemen, want als ik doorzet en over het paard zijn of haar fysieke en metale belasting ga, resulteerd dat in meerder stappen terug en een terugval in vertrouwen. Dit wil ik ten alle tijden voorkomen. Ik streef naar een constante stijgende lijn en een paard wat het werk leuk gaat vinden.

Stap 6: Eerste keer rijden

We beginnen met een rondje hangen om te controleren of het paard alles onthouden heeft van de vorige training en we positief kunnen beginnen. Vervolgens ga ik er op zitten en zal mijn assistent wederom het paard meenemen om door de bak te gaan stappen. 

Als dit vervolgens goed gaat, zal mijn assistent het paard wegsturen om zelfstandig op de volte te gaan stappen.  Wederom, is het paard braaf? Dan gaan we draven. 

De eerste keer er echt op "rijden" zal ik geen been geven en geen contact met de teugel nemen. Het enige wat ik als doel heb op dit moment dat het paard ontspannen en met rust een ruiter kan dragen. 

Stap 7: Hulpen aanleren

We zitten er weer op. Het stappen en draven gaat goed.

Nu gaan we op de volte oefenen met overgangen, beenhulpen en sturen. 

Doordat ik in mijn voorbereiding het longeerwerk volledig op lichaamstaal en stem doe, hoef ik nu alleen maar mijn hulpen aan stemhulp te koppelen. Dit begrijpen de paarden meestal erg snel.  

Als dit goed gaat, word de longeerlijn er af gehaald en ga ik zelfstandig op de cirkel rijden. Daarbij doe ik weer allerlei overgangen en sturen. 

Stap 8: Los door de bak

We rijden los op de cirkel en het sturen en de beenhulpen gaan goed. 

Dan word de volledige rijbak vrijgegeven en rijd ik door de gehele bak. Hierbij neem ik weer alle onderdelen mee: Sturen, beenhulpen en overgangen. 

Op dit moment in training word de galop er ook bijgenomen. Dit omdat op de volte er vaak nog veel onbalans is van het paard en het op het rechte stuk wat makkelijker voor het paard is. 

Eigenlijk zitten nu alle basis-knopjes er op. Het paard is braaf in alle drie de gangen, je kan sturen, zowel linksom als rechtsom, en et zit een "rem" en "gaspedaal" op.


Stap 9: Begeleiding van eigenaar

Het einde van de training is in zicht! Maar het paard moet niet alleen braaf te rijden zijn bij mij, maar ook bij anderen. Daarom bied ik de service aan indien gewenst dat de eigenaar of eigenaresse de begeleiding van mij krijgt om zelf op zijn of haar paard te komen rijden. 

Zo gooi ik jullie beide niet in het diepe, en kan ik zeker zijn van mijn zaak dan zowel paard als ruiter samen kunnen werken en positief naar huis kunnen. Dit zal in de laatste trainingsweek gebeuren.

Stap 10: Weer naar huis

De trainingsperiode is voorbij! De eigenaar of eigenaresse kan het paard op komen halen, of ik verzorg wederom het transport. 

Hierbij geef ik netjes het paspoort mee en schrijf ik het paard uit mijn stal-UBN. 

Na mijn manier van trainen heb ik er volledig vertrouwen in dat het paard en ruiter fijn kunnen trainen zonder enige problemen.  Hierbij hoop ik dat u een fijne manier van werken heeft ervaren.